Nieuws

Wanneer verschijnt de volgende XRcise?

Vanwege personeelstekort ontvang jij dit jaar één XRcise minder.

Volgens de oorspronkelijke planning zou op 29 september een XRcise verschijnen. Omdat redacteur Daniel Lameriks per 1 juli 2023 is vertrokken, en zijn vervanger Daphne de Vos op 2 oktober begint, was dat helaas niet haalbaar.

Dit betekent dat de eerstvolgende XRcise weer verschijnt rond 1 december!

Zie jij dingen waarvan je denkt dat ze anders kunnen?

 

De BBTV kent een aantal adviesgroepen. Een adviesgroep bestaat uit medewerkers van een defensieonderdeel, die regelmatig bij elkaar komen om actuele onderwerpen en knelpunten te bespreken en daarover advies uit te brengen of suggesties te doen aan de vakbond. In adviesgroepen kan gesproken worden over onderwerpen zoals pensioenen, arbeidsvoorwaarden, medezeggenschap, reservisten of organisatiewijzigingen bij defensieonderdelen.

 

Meld je dan aan voor een adviesgroep!

 

De bijeenkomst van een adviesgroep werkt twee kanten op. Dankzij adviesgroepen kunnen we direct vanaf de werkvloer vernemen wat er leeft en speelt. Tegelijkertijd kan de BBTV de werkvloer ook informeren.

Door het vrijblijvende en informele karakter van een adviesgroep kunnen zaken vanuit het gevoel, de daadwerkelijke ervaringen, gedeeld worden om zo de visie van de werkgever naast de uitwerking op de werknemer te leggen.

Ben jij betrokken met er wat er om jou heen gebeurt, begrijp jij bepaalde zaken niet of zie jij dingen gebeuren die in jouw ogen écht niet of anders kunnen, meld je dan aan voor een adviesgroep!

Elk BBTV-lid, ongeacht stand, rang of schaal, kan zich vrijblijvend aanmelden. Meer informatie of belangstelling? Laat het ons weten op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 070 3155111.

Kom naar jouw afdelingsoverleg!

Wil je bijgepraat worden over wat er allemaal speelt? Over bijvoorbeeld jouw arbeidsvoorwaarden, loon of inspraak binnen Defensie? Of vind jij dat andere onderwerpen de aandacht verdienen? Kom dan naar jouw afdelingsvergadering! Door het hele land staan weer vergaderingen gepland. Kijk hieronder voor het overzicht. Kom ook langs en laat je stem horen.

Let op: het is raadzaam om kort van tevoren deze website te raadplegen voor eventuele wijzigingen van data, locaties of tijdstippen.

 

AFDELING ASSEN
Maandag 16 oktober
Aanvang: 19.30 uur
‘De Brammert’
Johan Willem Frisokazerne
Balkenweg 3
9405 CC Assen

 

AFDELING FRIESLAND
Dinsdag 17 oktober
Aanvang: 20.00 uur
MFC It Maskelyn
Easter Omwei 5
9254 GM Hurdegaryp

 

AFDELING LIMBURG
Dinsdag 17 oktober
Aanvang: 20.00 uur
Brasserie MINLI
Strijthagen BV
Einsteinstraat 5
6372 BW Landgraaf

 

AFDELING DUITSLAND
Woensdag 18 oktober
Aanvang: 18.00 uur
Restaurant Il Pirata
Katzenbacherstrasse 2
66879 Niedermohr

 

AFDELING ZWOLLE
Donderdag 19 oktober
Aanvang: 19.30 uur
Tonnetkazerne
Gebouw 150
Eperweg 141
8084 HE ’t Harde

 

AFDELING DEN HELDER
Donderdag 19 oktober
Aanvang: 19.30 uur
VBM-kantoor
Havengebouw (4e etage)
Het Nieuwe Diep 33
1781 AD Den Helder

 

AFDELING EINDHOVEN
Maandag 23 oktober
Aanvang: 19.00 uur
Echos Home ‘De Vrijheid’
Eindhovensedijk 33
5688 GN Oirschot

 

AFDELING AMERSFOORT/UTRECHT
Dinsdag 24 oktober
Aanvang: 19.30 uur
Noorderlichtkerk
Bergweg 92-b
3707 AE Zeist

 

AFDELING WEST-BRABANT
Woensdag 25 oktober
Aanvang: 19.30 uur
Polski Dome, geb-D
‘Sociëteit Onder de Toren’
Trip van Zoudtlandt kazerne
De la Reijweg 95
4818 BA Breda

 

AFDELING ROTTERDAM
Donderdag 26 oktober
Aanvang: 14.00 uur
‘Tempo Doeloe’
Van Ghentkazerne
Toepad 120
3063 NJ Rotterdam

 

AFDELING ZEELAND
Maandag 30 oktober
Aanvang: 19.00 uur
Wijkcentrum de Burgerij
Van Hogendorpweg 58A
4384 HA Vlissingen

 

AFDELING APELDOORN
Dinsdag 31 oktober
Aanvang: 19.30 uur
Echos Home ‘de Landing’
Deelenseweg 28
6816 TS Arnhem

 

AFDELING VALKENBURG
Dinsdag 31 oktober
Aanvang: 20.00 uur
Dorpscentrum Oegstgeest
Lijtweg 9
2341 HA Oegstgeest

 

AFDELING HAVELTE/STEENWIJK
Woensdag 1 november
Aanvang: 19.30 uur
Echos Home ‘Het Baken’
Johannes Postweg 5
7973 JB Darp

 

AFDELING AMSTERDAM
Donderdag 2 november
Aanvang: 19.00 uur
Marine Etablissement Amsterdam
Gebouw 030, zaal Torne (73)
Kattenburgerstraat 7
1018 JA Amsterdam

 

AFDELING VOLKEL/DE PEEL
Donderdag 2 november
Aanvang: 20.00 uur
Scouting gebouw ‘de Pionier’
Hulstheuvel 15
5404 PR Uden

 

AFDELING DEN HAAG
Maandag 6 november
Aanvang: 19.30 uur
VBM-kantoor
Ametisthorst 20
2592 HN Den Haag

 

AFDELING DOORN
Donderdag 9 november
Aanvang: 10.00 uur
Gouden Bal
Van Braam Houckgeestkazerne
Oude Arnhemse Bovenweg 1D
3941 XM Doorn

 

AFDELING TWENTE/EIBERGEN
Donderdag 9 november
Aanvang: 19.30 uur
Kulturhus
Henry Woodstraat 62
7558 CP Hengelo

Vaste aanstelling manschappen en korporaals

Manschappen en korporaals krijgen vanaf nu bij voldoende functioneren een vaste aanstelling. Defensie en de bonden zijn dit overeengekomen bij de uitwerking van afspraken uit het arbeidsvoorwaardenakkoord 2021-2023.

 

De vaste aanstelling is voor manschappen en korporaals die FPS2 zijn of worden (soldaten der 1e, 2e en 3e klasse, korporaals en korporaals der 1e klasse van de Koninklijke Landmacht en Luchtmacht, matrozen der 1e, 2e en 3e klasse en mariniers der 1e, 2e en 3e klasse van de Koninklijke Marine en marechaussees der 1e en 2e, 3e en 4e klasse van de Koninklijke Marechaussee).

 

Defensie biedt hen bij voldoende functioneren een vaste aanstelling. Deze militairen kunnen er ook de voorkeur aan geven om voor 1 januari 2025 terug te keren naar hun (huidige) tijdelijke aanstelling.

 

De afspraak brengt rechten en plichten met zich mee

Defensie investeert in de professionele ontwikkeling en de persoonlijke groei van de militair. De militair moet bereid zijn zich door te ontwikkelen en zich regelmatig bij te scholen of om te scholen. Ook kan de militair, al dan niet op eigen verzoek, op gezette tijden op een andere functie en/of locatie worden geplaatst.

 

De gemaakte afspraken worden momenteel uitgewerkt en ingevoerd door Defensie. De militairen die tot de doelgroep behoren hoeven niet met DCHR te bellen. Ze worden vanzelf geïnformeerd.

 

Klik hier voor de afspraken

Bekijk ook deze FAQ's

Bericht over machtigingscode ontvangen?

De VBM en BBTV kunnen voor hun leden de belastingaangifte verzorgen. Om dat te kunnen doen, hebben we jouw machtiging nodig. Voor alle leden die kort geleden gebruik hebben gemaakt van de Belastingservice, hebben we zo'n machtiging aangevraagd. Het gaat om een doorlopende machtiging voor de inkomstenbelasting (zodat we niet elke keer opnieuw een machtiging hoeven aan te vragen). Deze machtiging heb je mogelijk onlangs van de Belastingdienst ontvangen. Wat moet jij nu doen?

 

De laatste bladzijde, genaamd ‘Formulier- Registratie doorlopende machtiging intermediair goedkeuren’ (pagina 5 van de 5) is voor de BBTV bestemd. Daarop staat namelijk de activeringscode die door de BBTV geactiveerd moet worden. Let op: deze activeringscode is geldig tot 9 november aanstaande.

Dus bij deze het dringende verzoek aan iedereen, om deze activeringscode zo snel mogelijk naar de BBTV te mailen/sturen (bijvoorbeeld door een foto of scan te mailen).

Bij voorkeur naar het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., maar via de post mag ook:

BBTV Belastingservice
Postbus 93037
2509 AA Den Haag.

 

Let wel op!

Het opsturen van deze machtigingen betekent NIET jouw aanmelding voor de Belastingservice!

Aanmelden is nog steeds nodig, maar kan nu nog niet.

 

Vanaf midden november kun je je weer aanmelden voor de Belastingservice (en zo nodig een belastingafspraak maken).

 

De Belastingservice op locaties zal zijn van begin maart tot eind april 2024.

Vanaf januari 2024 kun je je aanmelden voor de opstuurservice.

 

 

Heb je een e-mail van Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ontvangen? Deze e-mails zijn automatisch door ons belastinginvulprogramma gegenereerd. Je kunt handelen zoals in de aan jou gestuurde e-mail staat omschreven.

 

Codes gelden helaas maar voor 1 persoon per e-mailadres, dus niet voor de partner. Het verzoek is dan ook om ook de machtigingsbrief met code van jouw partner aan ons te mailen.

Bij voorbaat dank!

Geen inkomstenbelasting over BIV!

Veteranen die maandelijks van het ABP een bijzondere invaliditeitsverhoging (BIV) ontvangen, hoeven in de toekomst hierover geen inkomstenbelasting meer te betalen. De bijzondere invaliditeitsverhoging is een maandelijkse smartengelduitkering die invalide veteranen ontvangen bovenop hun militair invaliditeitspensioen (MIP). Op deze smartengelduitkering houdt het ABP sinds jaar en dag loonbelasting in.

 

Maar ìs smartengeld eigenlijk wel loon? Normaal gesproken niet, aldus een uitspraak van de Hoge Raad van 25 maart 2022. Die uitspraak was voor een veteraan aanleiding om een bezwaarschrift in te dienen bij de Belastingdienst. Dat bezwaar is gegrond verklaard en daarmee heeft de Belastingdienst dus erkend dat de belastingheffing onterecht is.

Overleg over regeling

Op 23 juni 2023 heeft de Staatssecretaris van Defensie, Christophe van der Maat, in een uitzending van het NPO Radio 1 programma ‘Sven op 1’ duidelijk gezegd dat er geen belasting hoeft te worden betaald over de bijzondere invaliditeitsverhoging. Daarna heeft de Staatssecretaris van Financiën, Marnix van Rij, op 27 juni in het Vragenuur aan de Tweede Kamer meegedeeld dat hij met Defensie in overleg is getreden om een blijvende regeling in het leven te roepen. Het kost wel tijd om dat goed te regelen volgens hem. Van Rij zei er ook bij dat het niet zo moet zijn dat anderen die het betreft nu individueel bezwaar moeten gaan maken.

Defensie en Financiën zijn dus nu aan zet. Zolang de beloofde blijvende regeling er nog niet is, adviseren we leden die een bijzondere invaliditeitsverhoging ontvangen om in actie te komen. Heb je de definitieve aanslag over 2022 al ontvangen, dan adviseren we je om binnen zes weken na dagtekening van die aanslag bezwaar te maken met bijgaand bezwaarformulier. De motivering van het bezwaar staat er al op – alleen de persoonsgegevens en de handtekening moeten nog worden ingevuld.

Als je nog geen aangifte hebt gedaan over 2022, dan kan dat met onze hulp. En als je al wel aangifte hebt gedaan over 2022 maar nog geen definitieve aanslag hebt ontvangen, dan kan je met onze hulp de aangifte wijzigen.

Gezamenlijke inzetbrief arbeidsvoorwaarden

De vakbonden voor het defensiepersoneel, waaronder de VBM en BBTV,  hebben vandaag hun inzetbrief verstuurd. Met deze gezamenlijke inzetbrief van de bonden gaan de onderhandelingen van start om tot een arbeidsvoorwaardenakkoord te komen. We willen een nieuwe 'cao' per 1 januari 2024, als het huidige akkoord afloopt.

 

Klik hier voor de inzetbrief van de bonden.

 

De staatssecretaris van Defensie heeft op 8 juni zijn inzetbrief gepubliceerd. Er liggen nu dus twee brieven op tafel, waarmee de onderhandelingen kunnen starten. De aftrap vindt aanstaande maandag 10 juli plaats in het SOD (Sectoroverleg Defensie) onder voorzitterschap van de staatssecretaris.

 

 

BBTV zoekt jong talent!

De BBTV/VBM is op zoek naar nieuwe, enthousiaste bestuursleden (m/v) die zich willen inzetten voor het defensiepersoneel. We zoeken kandidaten voor een functie in het Algemeen Bestuur.

 

We roepen actief dienende leden  ̶  zowel militair als burger  ̶  die zich betrokken voelen bij het personeelsbeleid op om zich te melden. Betrokkenheid bij het reilen en zeilen op de werkvloer, een actieve opstelling en voldoende tijd (enkele uren per week) om aan de bestuursfunctie inhoud te geven zijn vereisten. Ook een ruime blik en kennis van de defensieorganisatie zijn belangrijk.

 

‘Als jonge militair leer je belangrijke skills in deze functie’ 

 

Het Algemeen Bestuur

Het bestuur van de vakbond is in handen van het Algemeen Bestuur (AB). Het bestuur is verantwoordelijk voor het maken van beleid en de uitvoering ervan. Het AB draagt een aantal van haar taken op aan het Dagelijks Bestuur (DB). Dit bestuur is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen de vereniging. Het onderscheid tussen het AB en het DB ligt in de mate van betrokkenheid bij de uitvoering. Het AB stelt de hoofdlijnen van het beleid vast, waarna het DB de uitvoering van dit beleid ter hand neemt. Het AB toetst vervolgens deze uitvoering aan de hoofdlijnen van het beleid.

 

Wat houdt de functie in?

Als lid van het Algemeen Bestuur woon je vergaderingen bij en blijf je op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen de vakbondswereld en Defensie, door stukken en het nieuws te lezen. Daarnaast volg je goed wat er binnen jouw eigen eenheid/organisatie allemaal gebeurt. Het AB stelt de hoofdlijnen van het beleid vast en toetst of dat beleid, in hoofdlijnen, wordt uitgevoerd. Gemiddeld ben je een paar uur per week met het AB bezig. Het is dus zeker geen fulltime functie en je kunt het prima naast je eigen werk doen.

 

Ook voor jonge(re) militairen?

Zeker, juíst ook voor jonger defensiepersoneel! Het aandeel jonge collega’s binnen Defensie is (erg) groot, en daarom moet die groep ook goed vertegenwoordigd worden. Als lid van het AB kun jij die belangrijke stem laten horen – en je rang of schaal speelt daarbij geen rol; we nodigen daarom ook manschappen, korporaals en jonge onderofficieren uit te reageren. Als AB-lid zul je daarnaast veel belangrijke skills leren: vergaderen, overleggen, je ontwikkelt een helikopterview en leert Defensie écht goed kennen.

 

Geïnteresseerd of meer informatie?

Neem contact op met secretaris/penningmeester Jacqueline de Werker-Bekx. Zij is te bereiken per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon: 070-3155123 / 06-51579772.

 

We zien jouw kandidaatstelling graag tegemoet!

 

 

Defensie komt met inzetbrief arbeidsvoorwaarden

Defensie heeft onlangs de bonden een brief gestuurd, waarin staat wat Defensie belangrijke thema’s in een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord vindt. De bonden zullen binnenkort met hun inzet komen voor de onderhandelingen.

 

In de inzetbrief noemt Defensie een aantal belangrijke thema’s op. De inzetbrief is daardoor voor de lezer minder concreet. De inzetbrief vind je hier.

De BBTV herkent veel van de door Defensie benoemde thema’s. Wij gaan daarover graag met Defensie in gesprek. Dan zal ook blijken of we over die thema's ook afspraken kunnen maken.

 

De VBM en BBTV hebben enige maanden geleden de leden opgeroepen om met belangrijke ideeën of voorstellen te komen. Veel leden hebben van die mogelijkheid gebruikgemaakt. Wij ronden rond deze tijd het interne proces af. Zoals gebruikelijk zullen we daarna met de collega’s van andere bonden kijken of er een gemeenschappelijke inzetbrief kan worden opgesteld.

Wij hopen voor het zomerverlof een formele start te maken met de besprekingen. Alles met als doel om een nieuw akkoord te hebben op het moment dat het huidige arbeidsvoorwaardenakkoord afloopt.

Militairen in de fout met persoonlijk opleidingsbudget?

‘Meer dan 30 militairen hebben hun persoonlijk opleidingsbudget van € 4500 besteed aan barbecue-lessen.’ Dat kopten verschillende landelijke kranten nu blijkt dat defensiemedewerkers mogelijk misbruik hebben gemaakt van hun opleidingsbudget.

 

Het bedrijf Kolenboertje uit het Overijsselse Wierden biedt een uitgebreide – en peperdure – barbecuecursus aan: voor € 4500 kun je in meerdere dagdelen ‘masterclasses wild, rund en vis' volgen. Daarnaast kregen de deelnemende militairen aan de cursus een prijzige, luxueuze Green Egg-barbecue cadeau, zeggen onder meer NRC en De Telegraaf. Er loopt inmiddels een onderzoek naar de precieze gang van zaken.

 

‘’Het opleidingsbudget is in 2019 in overleg met de vakbonden ingevoerd om de kansen van dienstverlatend defensiepersoneel op de arbeidsmarkt te vergroten’’, zegt BBTV-voorzitter Jean Debie op Radio1 op 24 mei jl. ‘’De controle van de te volgen opleidingen ligt bij de commandanten en de employability-begeleiders’’, stelt Debie voorts, ‘’Maar als dit soort cursussen zijn vergoed – cursussen die totaal niet bijdragen aan een betere positie op de arbeidsmarkt – dan moeten natuurlijk alle seinen op rood gaan.’’

 

Hobby-cursussen

Uit onderzoek is eveneens gebleken dat sommige militairen hun budget hebben ingezet voor autopoets-, golf-, yoga- of duikcursussen inclusief een vliegticket naar Curaçao. Opleidingen die overduidelijk in de hobbysfeer thuis horen. Debie: ‘’We moeten heel kritisch gaan kijken hoe en waarom vergoeding van bepaalde cursussen mogelijk is geweest. Het beleid is overigens veranderd: in het arbeidsvoorwaardenakkoord van 2021 is afgesproken dat we aansluiten bij de STAP-regeling van het kabinet. In die regeling zijn alleen de erkende opleiders in Nederland vastgelegd.’’

 

Ligt de fout nu bij de commandanten en employability-begeleiders of ligt er ook schuld bij de betrokken militairen? Jean Debie: ‘’Beide partijen hebben hierin een verantwoordelijkheid. Aangevraagde cursussen hadden kritisch tegen het licht moeten worden gehouden, door zowel de aanvrager als de beslissingsbevoegdheid. Droeg de opleiding niet bij aan het vergroten van je kansen op de arbeidsmarkt? Nee? Dan streep door de aanvraag.’’

 

Nader onderzoek moet meer duidelijkheid over de gang van zaken brengen. Mogelijk zet Defensie strafrechtelijke stappen als blijkt dat militairen fraude hebben gepleegd met hun persoonlijk opleidingsbudget.

 

Beluister HIER de gehele Radio1-uitzending terug waarin Jean Debie wordt geïnterviewd (vanaf 2.06 uur).