Zoeken

Waar blijft mijn geld? Met deze tips hou je grip op je cash.

Het zijn dure tijden en het geld vliegt aan alle kanten je portemonnee uit. Er zijn ook militairen die moeite hebben rond te komen iedere maand, blijkt uit onderzoek. Inflatie, hoge gasrekeningen, supermarktprijzen door het plafond… Hoe hou je goed overzicht op je uitgaven en geldstress buiten de deur? Gelukkig zijn er allerlei tools die je daarbij kunnen helpen, zoals het Nibud-kasboek, het Persoonlijk Budgetadvies en verschillende apps. Daarmee hou je grip op je geld en kom je niet voor verrassingen te staan.

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) biedt onder meer het Persoonlijk Budgetadvies gratis aan.

Wat kun je met het Persoonlijk Budgetadvies?

Het budgetadvies laat concreet zien waar je geld blijft en hoe je het doet in vergelijking met anderen. Het adviseert je hoeveel je (in de toekomst) voor bepaalde uitgaven moet rekenen. Het laat tevens zien wat er gebeurt als je ergens op bezuinigt – wat hou je dan over en kun je het ergens anders voor inzetten? Het zorgt er ook voor dat je geen kostenposten vergeet (een verzekering bijvoorbeeld die je maar 1 keer per kwartaal betaalt). Het budgetadvies geeft je ten slotte handige geldtips en helpt je bij het maken van een begroting.

Hoe krijg ik een Persoonlijk Budgetadvies?

  • Vul gegevens in over je gezinssituatie en inkomsten in de Nibud-rekentool (kijk op: https://www.nibud.nl/tools/persoonlijk-budgetadvies/).
  • Vul daarna in hoeveel je per maand uitgeeft aan vaste lasten en overige kosten.
  • Bekijk het resultaat: hoe sta ik ervoor? Waar kom ik tekort en waar hou ik over? Je krijgt tips en hulp bij je begroting.

Kasboek

Je kunt naast budgetadvies ook gebruikmaken van een kasboek om grip op je uitgaven te krijgen. In een kasboek staan per week de meest voorkomende uitgavenposten. Door die in te vullen krijg je een goed beeld van hoeveel geld je per week kwijt bent aan bijvoorbeeld boodschappen, kleding, uitgaan en vervoer.

Defensiemedewerkers melden zich uit schaamte pas heel laat als zij in de schulden zitten

Het bijhouden van een kasboek vergroot je inzicht in je financiën en helpt je om bepaalde keuzes te maken. Onderzoek heeft uitgewezen dat alleen al het bijhouden van een kasboek ervoor zorgt dat je zorgvuldiger met geld omgaat en minder uitgeeft. Waarom? Je bent heel bewust bezig met je uitgaven. Je ziet precies hoeveel je kwijt bent aan je kostenposten en of je ergens kunt besparen. Ook is het motiverend om geld opzij te (kunnen) zetten voor een bepaald doel, al is het maandelijks maar een relatief klein bedrag.

Apps

Kasboeken zijn er in digitale en fysieke vorm. Sommige banken bieden hun klanten een digitaal huishoudboekje aan, zoals ABN AMRO, ASN Bank, Rabobank en SNS. Ook zijn er goede kasboek-apps die je op weg helpen, zoals Dyme (goede reviews van de Consumentenbond), Budgetbeheerder (heel gebruiksvriendelijk) en Monefy (overzichtelijk, maar voor de pro-versie moet je betalen).

Bij het Nibud is een fysiek kasboek te koop (€ 9,95) waarin je oldschool met de pen al je geldzaken kunt bijhouden. Zo zie je al snel welke uitgaven noodzakelijk zijn en welke minder en waarop je kunt bezuinigen.

Geldproblemen? Schroom niet en zoek hulp

Bij Defensie kampt – net als in de burgermaatschappij – gemiddeld 1 op de 5 huishoudens met financiële problemen (bron: Nibud). Defensiemedewerkers die door welke reden dan ook in de financiële problemen zijn geraakt, kunnen voor hulp terecht bij de Dienst Bedrijfsmaatschappelijk werk (BMW) of stichting Burgerpersoneelsfonds (SBF). De hulp die Defensie biedt is gratis, professioneel en veelzijdig – er is van alles mogelijk.

Dat staat haaks op wat de gemeente aanbiedt (zoals het Schuldhulploket bijvoorbeeld), dat vaak lange wachttijden kent en behoorlijk wat geld kan kosten. Volgens BMW en SBF melden defensiemedewerkers zich uit schaamte pas heel laat als zij tegen geldproblemen aanlopen en in de schulden zitten. Vaak pas als het écht niet meer gaat. Schroom dus niet om gewoon contact op te nemen als je in zwaar weer dreigt te raken. Want uiteindelijk geldt: schulden wegwerken = stress wegwerken.

Contact? Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Stichting MSF voor BBTV-leden

Binnen de vakbond zijn er ook mogelijkheden voor financiële hulpverlening. Het MSF is een sociaal-financieel fonds dat al in 1918 werd opgericht voor leden van de BBTV en VBM. Het fonds kan onder meer financiële steun verlenen bij ziekte en/of gebreken die niet of gedeeltelijk door derden (bijvoorbeeld ziektekostenmaatschappijen) worden vergoed. Ook is er de mogelijkheid om een aanvraag te doen voor financiële ondersteuning als je buiten je schuld in de financiële problemen bent geraakt. Neem contact op met stichting MSF via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.