Zoeken

Bereikbaarheid Helpdesk

Let op: de BBTV Helpdesk is tijdelijk alleen bereikbaar tussen 10.00 - 12.30 uur en tussen 13.00 - 1400 uur!

Bonden en Defensie werken opnieuw onduidelijkheden uit AV-akkoord weg

Defensie en de bonden hebben zich de afgelopen weken intensief over meerdere onduidelijkheden gebogen, die voortkomen uit de afspraken die in het arbeidsvoorwaardenakkoord staan.

Een tweetal van deze onduidelijkheden is weggenomen. Andere worden nog getackeld.

Voor de overgang van het oude bezoldigingsstelsel naar het nieuwe bezoldigingsstelsel zijn meerdere overzichten gemaakt, die militairen snel duidelijk (zouden moeten) maken wat de nieuwe bezoldiging is en op welke manier van de oude tabel in de nieuwe tabel wordt ingestapt.

Welke volgorde?

Onduidelijk bleef tot nu wat er gebeurt als militairen op het zogenoemde transitiemoment (1 januari) óók bevorderd worden of een periodiek ontvangen. Voor de inschaling in de nieuwe bezoldigingstabel maakt het namelijk uit óf eerst de bevordering wordt genomen en dan de transitietabel wordt toegepast óf andersom. Hetzelfde geldt bij de toekenning van een periodiek.

Over deze situaties hebben Defensie en de bonden in het akkoord geen expliciete afspraken gemaakt. De noodzaak om dat wel te doen is er dus zeker, zoals hierboven is beschreven. Daarbij werd duidelijk dat niet duidelijk gezegd kan worden dat de ene volgorde beter uitvalt dan de andere. Voor sommige militairen is het financiële effect groter als bijvoorbeeld eerst een bevordering wordt genomen en dan de transitietabel wordt toegepast, maar voor anderen valt de volgorde 'eerst transitietabel en dan bevordering' het best uit.

De beste uitkomst wordt toegepast

Om aan dit dilemma een einde te maken, zonder wie dan ook 'te benadelen', hebben Defensie en de bonden onlangs een aanvullende afspraak gemaakt, die in essentie kan worden samengevat als: in genoemde situaties zal de beste uitkomst worden toegepast!