Zoeken

Niet rotzooien met Defensie Conditieproef!

Hoi BBTV, ik heb bij een oefening een blessure opgelopen. Daardoor kon ik niet sporten en nu is mijn conditie belabberd. Ik ben aan het herstellen. Nu heb ik gesolliciteerd op een nieuwe functie en krijg ik te horen dat ik niet mee mag doen omdat ik de Defensie Conditie Proef niet heb afgelegd. Kan dat zo maar?

Hoi geblesseerde collega,

Nee. Dat mag niet! Als sinds de invoering van de Defensiebrede Conditie Proef (DCP) in 2009 (!) is er gedonderjaag over de vraag: mag je een militair die niet voldoet aan de eisen of die niet heeft deelgenomen aan de proef, straffen met een rechtspositie-maatregel? Zoals in jouw geval het uitsluiten aan een functietoewijzingsproces.

Dat gebeurt wel vaker binnen mijn operationeel commando, zegt mijn commandant.

Dan houdt dat operationeel commando zich niet aan de afspraken uit 2009, die trouwens in 2014 en afgelopen maart (2017; zie ‘Nota HDP’) opnieuw bevestigd zijn. Er mogen geen rechtspositionele gevolgen zijn, als een militair niet voldoet aan, of kan deelnemen aan de conditieproef.

Mag de commandant mij wel aanpakken?

Ja, dat mag als je domweg weigert om de conditieproef af te leggen. In het gunstigste geval zal dat een kritische opmerking opleveren in een functioneringsgesprek. Het kan je ook een negatieve aantekening in je beoordeling opleveren. Maar je kunt ook strengere straffen krijgen.

Oh ja? Hoe zit dat?

De commandant kan je tuchtrechtelijk straffen, met een berisping, boete, strafdienst of een uitgaansverbod.

Mijn commandant verplicht me om een extra trainingsprogramma te volgen. Daar heb ik geen moeite mee, maar mag dat wel?

Jazeker, dat mag. Lijkt ons een verstandige maatregel …

Nota HDP

Op 24 maart jl. heeft de scheidende hoofddirecteur Personeel (HDP), schout-bij-nacht Henk Itzig Heine, namens de minister van Defensie in een nota gericht aan alle commandanten van operationele commando’s (OPCO’s), directeuren personeel (en organisatie), hoofden van uitvoeringsbedrijven en directeuren binnen het Diensten Centrum Human Resources (DCHR) geschreven:

“Mij bereiken met enige regelmaat berichten dat door sommige OPCO’s aan het niet behalen of afleggen van de Defensie Conditie Proef (DCP) rechtspositionele gevolgen worden verbonden, waaronder het niet aanwijzen voor opleidingen en uitsluiting van deelname aan het functietoewijzingsproces. Dit is niet toegestaan. … Deze afspraak is overigens meermalen door de minister herbevestigd.”