Zoeken

Géén loonbelasting over dwangsom!

Als Defensie te laat beslist op een aanvraag of een bezwaar, kan je een ingebrekestelling indienen. Als daar niet binnen twee weken op wordt beslist, ontvang je een geldbedrag (de dwangsom).

Tot nu toe had Defensie de vreemde gewoonte om bij uitbetaling van zo’n dwangsom, loonheffing in te houden. Defensie betaalde de dwangsom dus bruto uit. Volgens Defensie ging het om ‘loon uit arbeid’. Dit tot onvrede van de VBM en BBTV, en andere bonden.

Na een langlopende juridische procedure hebben we nu duidelijkheid. De Hoge Raad (hoogste rechter) heeft op 15 februari 2019 uitspraak gedaan: de bonden hebben gelijk. Defensie mag geen loonheffing inhouden op de dwangsom.

Wat betekent deze uitspraak voor jou?

Degene die Defensie in gebreke stelt wegens te laat beslissen, heeft na 14 dagen aanspraak op een dwangsom. Hoe langer het duurt, hoe hoger de dwangsom, tot een maximale hoogte van € 1.260. Vanaf heden zal degene die een dwangsom ontvangt, deze netto uitbetaald krijgen.

In de loop der jaren hebben we voor veel leden bezwaar gemaakt tegen de loonheffing over de dwangsom. Zij krijgen de ingehouden loonheffing nu als gevolg van de uitspraak van de Hoge Raad nabetaald.

Leden die een dwangsom hebben gekregen voor wie we geen bezwaar hebben gemaakt, kunnen deze mogelijk ook terug krijgen. Voor hulp en advies kunnen zij terecht bij Maarten de Haas van IBB (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).